Historie
Historie Urk, ooit een arm visserseiland, tegenwoordig een welvarende Flevolandse gemeente met een lange geschiedenis en een unieke cultuur. Tijdens de Romeinse periode lag er in het Flevomeer al een groot eiland. Door de stijging van de zeespiegel werden de hoog gelegen kernen van Urk en Schokland gescheiden. Door de ge´soleerde ligging in de Zuiderzee heeft Urk een eigen cultuur ontwikkeld waar de bewoners nog steeds trots op zijn. De voltooiing van de dijk in 1939 tussen Urk en Lemmer luidde het einde in van een periode, maar bracht meer voorspoed dan men toentertijd dacht.


De Zuiderzee werd IJsselmeer en zout water werd brak en daarna zoet. Dit had grote gevolgen voor de vissers die hier al vele eeuwen in kleine huizen tegen de hoge keileembult aan woonden. De overheid was van mening dat de vissers zich maar moesten omscholen als boer. Urk koos echter voor vissen op de Noordzee en dit bleek een goede beslissing. Tegenwoordig is de bloeiende gemeente het grootste visserijcentrum van West-Europa. De 800 vissers, werkzaam op zo'n 130 schepen, brengen vooral tong, schol en paling binnen.


Wij kunnen voor u arrangementen samenstellen waarbij men diverse bezienswaardigheden kunt bezichtigen. Zoals Museum het Oude Raathuis, Kerkje aan de Zee, de Vuurtoren en de oude dorpskern.

Wij heten u van harte welkom.